joi, 14 martie 2013

Morometii

   Un batran aflat pe patul de spital, inca nu e timpul sa te gandesti la haine negre, dar nici mult nu mai este. Da semne ca se simte bine, mai ales in grai, ii tine pe cei din salon cu sufletul la gura in timp ce le povesteste cum el de maine se pune sa lucreze pamantul si sa adune iarasi recolta bogata ce-o avea candva. Copii, fratii mai tineri, veri si nepoti stau si-i asculta vorbele, au uitat de sapa, pamanturile stau parasite caci mare parte dintre ei nu sunt in stare sa lucreze fara capul familiei.
   Intr-un colt mai indepartat de pe pogoarele pustiite ale familiei, doua grupuri se chinuie sa planteze acum la inceput de primavara. Nu vor sa-i fure locul celui batran, dar stiu ca nu mai e timpul lui si incearca sa dea exemplu familiei ca se poate. Unul dintre grupuiri e tanar si efervescent, lucreaza de zor si nu da socoteala vecinilor ce se leaga de tanara frumoasa ce da cel mai tare cu sapa, ba chiar ridica mana la ei si le promite ca ii intrece la recolta din toamna. Celalalt grup lucreaza meticulos, detin tehnologii moderne din occident, insa pamantul e tare si tehnologia moderna isi face cu greu loc, ba uneori se mai si blocheaza.
   Suparati pe restul familiei ca nu pun mana sa munceasca, tanara frumoasa din primul grup si cu o doamna ce implementeaza tehnologiile moderne in al doilea grup se gandesc ca asa nu mai merge si ca daca nu se apuca toti sa isi munceasca pamanturile o sa ajunga familia sa moara de foame la fel ca toamna trecuta cand deabea deabea au strans cat sa le ajunga pana-n primavara. Nervoase nevoie mare ele incearca sa lamureaca membrii familiei, fie ei mai tineri ori mai batrani, ca astfel nu se mai poate, ca batranul tei care a pus bazele acestei bogatii nu mai poate cum putea candva, ca trebuie sa se intoarca iarasi la pamanturi si sa fie condusi ori de tanara efervescenta ce promite ca energia ei va aduce bunastare, ori de doamna ce tine pas cu progresul si care cu ale ei metode spune ca revolutioneaza agricultura.
   Membrii familiei stau pe ganduri, fratii mai mari tin la aproapele lor si nici prin ruptul capului nu le vine a crede ca fratele lor nu mai poate sa munceasca. Cei tineri nu stiu ce sa creada, le place acum ca nu trebuie sa dea cu sapa si parca nu s-ar intoarce grabnic la munca. Iar cei ce stiu ce rau sunt aceste vremuri se gandesc serios la schimbare, dar nu se arata, le este totusi mila de mosneag, au parinti de-o varsta cu el si le e greu sa-i supere.
   Se pune totusi de un vot in familie, insa rezultatul nu vi-l pot spune caci inca nu a avut loc...


Legenda: Morometii - Basistii
                Mosneagul - Blaga
                Tanara - Udrea
                Doamna - Macovei

2 comentarii:

  1. problema e ca mosneagul e nesatul...vrea tot el sa lucreze, tot el sa culeaga roadele si sa le imparta... Si are influenta mare in familie, mai ales ca are prieteni multi si printre vecini ;) Oricum, tare postarea

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu mă pricep la politică nici cât știe Tonciu biologie dar e tare ideea de prezentare. Moromeții varianta reloaded (în curând și pe dvd-uri) :))

    RăspundețiȘtergere