joi, 31 ianuarie 2013

Timpuri si tipuri

   Lupta intre generatii se da la orice nivel, de la cel al veniturilor, la cel al meritelor diferitelor categorii de persoane dintr-o societate. Astazi vreau sa pun lupa asupra unei banale cozi de la usa unei policlinici dintr-un spital oarecare dintr-o societate bulversata.
   Programul incepe la ora 10, putin cu intarziere un tanar cu nume cunoscut in societatea locala, ajunge la ghiseul unde se elibereaza bonurile de ordine pentru usa nr. 66 din policlinica, se prezinta frumos Popescu, am vorbit ieri cu dumneavoastra pentru un numar de ordine..stiti.. Primeste bonul cu numarul 3, numar chiar mai generos decat credea dansul. Ajuns in dreptul usii cu pricina, se integreaza, caci nu e singur, sociatatea si-a mai trimis aici si alt reprezentanti. Tacut asteapta, nu stie ce se intampla dincolo de usa, nerabdator priveste la ceasul ce indica ora 10:40, tace in contunuare si se mira cand usa este deschisa din exterior de doamna doctor ce ajunge aici cu mai mult de o ora intarziere, moment in care vulcanul linistit incepe sa dea semne de viata. Fiecare molecula isi schimba pozitia, cineva din spate deja anunta ca urmeaza sa faca scandal datorita unor nemultumiri din trecut. Tanarul priveste numere de ordine, primul sunt de fapt 3, eh..acceptabil ca oricum primise un numar prea bun, se multumeste si cu 5.
   Pacienta urmatoare e chiar cea scandalagie, urlatele si tipetele trec de usa si se inteleg destul de clar, aflam toate nemultumirile doamne datorita sistemului, icepand cu locul de munca si terminand cu acea incapere, lupta se linisteste dupa un timp si incepe consultatia normala, in timp ce tanarul nostru se gandeste cu groaza ca incaperea o sa fie prea nervoasa cand o sa ii vina randul.
   Fara sa se astepte, usa se deschide, pacienta recalcitranta iese si este inlocuita urgent cu doua domnisoare ce stateau linistite undeva la marginea grupului de oameni. Vulcanul izbucneste si isi revarsa lava nervoasa caci cele doua nu aveau bon de ordine, sarisera randul, erau bagate in fata pe pile, dau spaga, societatea decade datorita acestor specimene. Tanarul avea sa afle mai apoi ca e vorba despre o gravida, greu de crezut, insa tanarul nu e suparat, urmeaza el, al 9-lea.
   Gravida, ori gravidele, ce mai conteaza, nu apuca sa iasa inca din incapere. De usa nr 66 se lipeste o biata batranica ce vorbeste cu greu, tanarul resemnat ca nu intra nici al 9-lea se gandeste ca macar poate face o fapta buna lasand-o pe bunicuta sa intre in fata lui. Intre timp pacienta recalcitranta se intoarce, creeaza iar valva dupa care dispare, e liber profesionista doar.
   In momentul in care intra tanarul nostru in incapere, gandurile acestuia sunt amestecate, uita sa spuna o gluma buna de destindere, nici macar nu isi mai gaseste trimiterea, are doar bonul cu numarul 3, pe care trebuie sa il prezinte neaparat, caci a intrat exanct cand trebuia, al 10-lea. Prezinta problema, doar pe jumatate, caci gandurile erau amestecate in problemele auzite cat timp era de cealalta parte a usii. Rezolva rapid problema si iese grabit, gata sa scape caci problema nu i-a fost rezolvata, ci doar lamurita.

   Reprezentantii societatii stand la coada ne prezinta cat de mare e lupta intre generatii, intre diferitele tipuri de persoane. Tanarul care a fost ajutat de mama lui pentru a avea un numar de ordine bun astfel incat sa nu stea la coada. Familia care incearca sa rezolve problema tuturor membrilor cu o singura vizita medicala. Pacientul recalcitrant care isi varsa nervi asupra personalului. Blatistii care sar randul. Pensionarul care oricum nu are ce face acasa, dar care tine sa fie mereu cat mai in fata. 
   Este scuzabil vreunul dintre ei? NU! nici macar doctorita care nu pretinde respect, desi nu isi respecta programul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu