vineri, 5 iulie 2013

Ineducatie

`  Nu stiu prea bine cine statea cu joarda in mana pe vremea parintilor mei si cine ii corecta exigent cand era vorba de scoala. Nica era trimis fortat la scoala, acolo unde materia ii era predata de cel mai demn cetatean al satului, invatatorul.
   Astazi, cand tocmai am terminat o faculate, raman cu un gust amar cand ma gandesc ce mai reprezinta scoala pentru generatia agramata din care fac parte. Inca de la gradinita am fost la o educatoare prietena de familie, unde severitatea era imblanzita de telefoanele mamei. In scoala generala cunosteam subiectele de la lucrari cu o zi inainte, datorita sacoselor primite de educatoare de la parinti, asa am crescut, asa am continuat. Si am primit aceasta pasuire pana in momentul in care am ajuns sa fiu scarbit de ea, sa imi dau seama ca nu am nevoie de ea, ca totul e un mar frumos pe dinafara, dar putred in interior.
   In ultimii 3 an s-a incercat o corectare a sistemului, s-a incercat readucerea demnitatii in educatie prin examene serioase, teste de capacitate si bacalaureat in care nu se copiaza, nu stii subiectale inaintea sustinerii si nu poti trimite plocoane corectorilor. Astazi sistemul invinge si aduce copiilor un cadou otravit, un "cornul si laptele" apetisant, dar expirat, daunator pe termen lung.
   Astazi parintele e prea ocupat sa isi mai impinga copilul la scoala, iar profesorii sunt ori prea indulgenti ori prea lasatori sa isi mai educe elevii, iar cine incearca sa indrepte acest proces este blamat si inlaturat din sistem. Astazi, din pacate, "trebuie sa treaca toata lumea" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu