marți, 23 decembrie 2014

Clepsidra sarbatorilor

Craciunul inseamna o sumedenie de lucruri, motive si fapte, este acel amalgam de injuraturi in trafic, claxoane la semafor, incercarea disperata de a gasi un loc cat mai bun de parcare cand totul de fapt este ocupat, furatul ultimului cos, dat coate printre rafturi si stat la coada de la casele de marcat unde in gandul fiecaruia sta o singura exclamatie "hai in ma-ta ca mai am si altceva de facut". Craciunul inseamna acea curatenie generala care n-ai mai facut-o de la paste, impodobirea frigiderului cu mancare cat pentru o luna si gatit exagerat de mult ca totul sa se arunce peste doua saptamani ori sa mancam aceeasi mancare. Craciunul inseamna bradul pe care te chinui sa il bagi in casa, ca mai apoi sa te enervezi groaznic pentru mizeria facuta si sa il arunci in ianuarie pe geam.
Totul ca sa fim in rand cu lumea, ne injuram toti intre noi in goana unui cadou care puteam sa il luam oricand in restul anului.
Craciunul inseamna indestulare, depravare, concurs de cele mai multe/bune/frumoase sarmale, barbatii colinda si beau ca porcii, gospodinele se fac ca nu observa, iar in familii nu se vorbeste pentru o zi de problemele apasatoare.
Craciunul este la fel ca ziua nationala, un moment in care toata lumea se bate cu pumnul in piept, pentru ca imediat dupa aceea sa uite tot, toate gandurile bune. E seara in care dai mesaj agendei telefonice, fara niciun sentiment, doar asa, ca sa fie la numar. Si injuratul tipic cand primesti la randul tau mesaje fara sens si fara sentiment de la alte agende, de cele mai multe ori si fara a cunoaste expeditorul, esti la randul tau un numar intr-o agenda.
Craciunul nu-i deloc retragere sufleteasca, in tihna, momentul unui nou inceput, foc in soba si liniste in suflet. Nu inseamna un 'hai sa fim mai buni'!
Din pacate aceasta traditie saturata an de an este tot ce nu ar trebui sa fie, este haos in loc de liniste, este ura in loc de iubire si exagerare in locul multumirii. Iar an de an se mai pluseaza cu o sarma, cineva are un brad mai frumos, un cadou mai scump, lumini mai multe in geam, este o olimpiada la care, din pacate, participam toti!
Am uitat sa iubim!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu